Teknologien bag Mobile Mapping

Mobile Mapping kræver det hele rigtige udstyr for at give det helt rigtige og præcise resultat. I Mølbak Landinspektører A/S anvender vi et af bedste og mest pålidelige Mobile Mapping-systemer på markedet, som sikrer nøjagtighed og høj kvalitet.

Vores system består af højkvalitetskameraer kombineret med en laserscanner, en GPS/GNSS og IMU-motion sensor og øvrige sensorer som pavement cameras, infrarødkamera, støjmålere og ground penetrating radar, der integreres til enheden.​​

Her kan du blive klogere på det udstyr, som udgør vores Mobile Mapping-system. 

LASERSCANNER​

Den roterende højhastighedslaserscanner måler op til en million punkter i sekundet uanset om den befinder sig på åbent land, veje, jernbaner eller i havne og byområder, og den opmåler og registrerer alt på sin vej. Scanneren monteres på et køretøj (bil, båd, tog, ATV eller lignende). Mens køretøjet kører, roterer laserhovedet med op til 200 omdrejninger pr. sekund og måler skråtstillede cirkulære profiler, der danner et ”proptrækker-mønster” langs den kørte strækning. For at øge dækning og undgå skygger køres strækningen flere gange, evt. med forskellige scanningsvinkler.

Punktafstanden afhænger af længderetningen og hastigheden på køretøjet. På tværs afhænger punkttætheden af afstand og scannerens rotationshastighed. F.eks. vil der med 20 km/t være 2,8 cm mellem profiler i længderetning og 1,2 cm mellem punkter på 10 meters afstand. Der vil således være 2942 punkter pr. m² på 10 meters afstand. Ved tophastighed på 80-90 km/t vil der være op til 11 cm mellem profiler i længderetning. På 15 meters afstand vil der være 490 punkter pr. m² ved tophastighed.​​ ​

GPS/GNSS OG IMU-MOTION SENSOR​

​​For at kunne bestemme koordinater til hvert målt punkt anvendes en kombination af postprocesseret kinematek GPS/GNSS og en IMU (Inertial Motion Sensor), der måler accelerationer og rotationer i alle retninger. GPS/GNNS-sensoren giver en nøjagtig position én gang pr. sekund.

For at kunne bestemme positionen ​og for at bestemme laserscannerens orientering/vipning/ drejning anvendes IMU-sensoren, der giver position og rotation 200 gange pr. sekund. Laserscanneren måler dermed positionen (xyz) og dertil laserpulsens retur-intensitet for hvert punkt i punktskyen.

Lasersensoren har en opløsning på 0,1 mm og en relativ/intern nøjagtighed på 0,2-0,5 mm på 10 meters afstand under henholdsvis worst og best case, det vil sige hhv. hvid og sort overflade. Ved sammensætning af flere punktskyer kørt på forskellige tidspunkter vil den interne nøjagtighed være 0,5- 2 mm.​​​

KAMERAER​

Seks kameraer er sammenbygget med laserscanneren, og de fotograferer hele vejen rundt om opmålingskøretøjet.

Bemærk at teksten er under udarbejdelse. 

HØJT TEMPO - HØJ NØJAGTIGHED

Resultatet af opmålingen er en stor datamængde samlet i et digitalt overblik kaldet en punktsky. Ved databearbejdning benyttes punktskyen som underlag til modellerings-arbejde i fx MicroStation eller Revit.

Med en relativ nøjagtighed på 1-2 mm i punktskyen sikres en høj detaljeringsgrad, hvor selv små objekter og ændringer kan kortlægges. Absolutte nøjagtigheder kan leveres i forhold til projektkrav.​ Uden fikspunkter/paspunkter vil den absolutte nøjagtighed være mellem 15-30 mm ved god satellitdækning. Ved behov for højere nøjagtighed eller i områder uden satellitdækning som f.eks. tunneller, skove og høje bebyggelser) kan der suppleres med paspunkter/fikspunkter.​​ 

OM OS

Mølbak Landinspektører A/S har mange års erfaring med en lang række ydelser inden for landinspektørforretning bl.a. opmåling og afsætning, udstykning, arealerhvervelse og rettigheder, byudvikling, kystsikring og digitale kortløsninger. Kort sagt kan vi som en af landets førende landinspektør-virksomheder hjælpe dig med alt fra rådgivning til teknisk landmåling, og uanset din opgave kan du derfor trygt vælge os som din landinspektør. 

FIND DET DU SØGER

KONTAKT OS

Mølbak Landinspektører A/S

Ledreborg Allé 130A

​4000 Roskilde, Danmark

Telefon: +45 70 20 08 83

E-mail: molbak@molbak.dk
CVR: 25483839​

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.